Synlig piercing/tattoo

Är du anstäld på en arbetsplats där du har direkt kundkontakt?
Har du synliga piercings eller tatueringar?
Troligtvis svarar du inte JA på båda dessa frågor.

I säkert 90% av alla butikskedjor finns en policy emot just detta; synliga piercings och tatueringar. Butikerna hävdar att de själva inte kan göra något åt detta faktum utan att det går genom ett huvudkontor. "Anställda inom vår kedja bär inte piercings eller tatueringar". Dock är jag ganska övertygad att inga kontroller gör i butikerna, som endast är ute efter piercade människor. Det lär inte vara något att slösa tid, pengar och arbetskraft på för företagen. Åh, Jag har svårt att tänka mig att butikscheferna inte har någon som helst kontroll, om de bara ville...

Men! Den stora frågan är för mig ändå; varför?
Vi lever idag, år 2008, där även den mest oväntade dyker upp med en tatuering. Oftast väl döljd under en tröja eller ett par byxor, men den finns där! Ingen kollar snett på det, så länge personen inte har gått överstyr. Att ha piercingar börjar bli mer och mer acceptabelt i samhället. Gamla människor blir inte rädda för män eller kvinnor med en liten kropputsmyckning. Vist, de tycker med all säkerhet att det är smaklöst. Men de är inte uppväxta med det. Jag vet ingen i min ålder som idag tycker att det rent av är FULT med piercingar eller tatueringar.

Enda förklaringen till butikernas policy, som jag har hört är att man inte får ha det på grund av hygien och hälsosjäl. Men örhängen, ringar och halsband går tydligen bra. (..) Ett hål i näsan, ögonbrynet, läppen, är för mig, precis som ett hål i örat. Det är inte som att det droppar saliv från hålet i läppen eller snorkråkor från näsan. Nej, hur kan en piercing vara direkt hälsofarlig i en butik?

- Coop forum har policy emot piercings och tatueringar, men har även tagit det ett snäpp längre. Anställda i butikerna som har kundkontakt får inte röka, snusa eller tugga tuggumi!
- ICA koncernen däremot har ingen policy alls emot piercings utan där är det upp till var butik att bestämma.
*ge eloge till ICA* :D

Men! Här kommer kruxet. Kind of. För jobbar du däremot i ett kök eller restaurang t.ex. McDonalds, styrs du av livsmedelslagen.
Jag kopierar;

2 § Smycken och armbandsur får inte bäras så att de vid livsmedelshantering kan komma i beröring med oförpackade livsmedel eller eljest utgör en livsmedelshygienisk risk.

Tolkning: Ringar och örhängen (undantag s.k. säkerhetsringar) eller andra löstagbara utsmyckningar får inte bäras under hantering av oförpackade livsmedel. Piercing är ej heller acceptabelt. Händer och underarmar skall vara fria från smycken och armbandsur m.m. för att möjliggöra god handhygien. Om någon av religiösa eller andra skäl nödgas bära vigselring i arbetet måste engångshandskar användas, som skall bytas lika ofta som man skall tvätta händerna. Naglar skall vara kortklippta och rena och utan nagellack. Om man har plåster på händerna skall engångshandskar bäras.

3 § Den som är sysselsatt med livsmedelshantering skall bära skyddskläder eller annan arbetsdräkt som från livsmedelshygienisk synpunkt är lämpliga för arbetet. Den som är sysselsatt med annan hantering av oförpackat livsmedel än försäljning i detaljhandeln eller bordsservering skall dessutom bära hårskydd som håller håret samlat. Skyddskläder skall vara rena och får endast användas och förvaras på arbetsplatsen. Andra kläder och tillhörigheter skall förvaras avskilda från såväl skyddskläder och annan arbetsdräkt som från livsmedel. Ombyte av kläder får endast ske i därför avsett utrymme. Arbetsgivaren skall se till att den som hanterar livsmedel bär erforderliga skyddskläder.



Alltså, oförpackat livsmedel. Inte en godispåse, en tv apparat, ett klädesplagg...



Väntar med spänning på att se hur det kommer se ut när vi 80talister närmar oss 40 sträcket... Hur ser butikernas policy ut?
Hur accepterat är kroppsutsmyckning i allmänhet?




Min första tatuering. <3
Kommer alltid finnas en kärlek till den.
Ångrar inget.
Min första tatuering, helt nygjord :>

Kommentarer
Postat av: systeryster <3

tror denna lustiga policy kommer att dö ut när vi 80-talister "tar över" då de faktiskt är mer "normlat" idag o ha tatuering lr piercing än att vara helt utan (i allafall 95% av alla jag känner har tatu lr pierc) Vi får ta död på detta o se till att vi alla kan bli Accepterade för vilka vi är o va vi väljer att "ha på oss"

Kram stora syster

2008-11-25 @ 12:59:25
Postat av: syster

har du bort kommentarer :O

2008-11-25 @ 14:19:23
URL: http://tiinizzz.blogg.se/
Postat av: Louise

Åh, den tatueringen är så fiiiin gumman!



Puss!

2008-11-28 @ 15:49:08
URL: http://lowice.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0